Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami
Dobra babka drożdżowa to taka która znika jednego dnia. Jeszcze nie zdarzyło się żeby ktoś oparł się smakowi mojej babki z filiżanką dobrej czarnej herbaty. Zapraszam do przetestowania i koniecznie napiszcie na moim fejsie jak Wam wyszła.
Składniki na ciasto drożdżowe :
- 2 szklanki mąki pszennej (Szymanowskiej)
- 8 g drożdży suchych
- 0,5 szklanki mleka bez laktozy
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 masła bez laktozy
- szczypta soli
- 250 g truskawek
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru (do posypania truskawek)
Składniki Kruszonka :
- 1/3 Masła bez laktozy
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru

Przepis
Czyli jak przygotować ciasto drożdżowe z truskawkami
- Mleko lekko podgrzewamy aż będzie ciepłe (ale nie wrzątek).
Do miski wrzucamy drożdże, cukier i dodajemy ciepłe mleko, 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy.
Ostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. - Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na kawałki. Następnie zasypujemy cukrem i dodajemy 2 łyżki maki ziemniaczanej by odsączyła się nam woda i nie wniknęła w ciasto. Tak przygotowane truskawki czekają aż wyrobimy ciasto.
- W drugą miskę wrzucamy pozostałe składniki na ciasto, oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie mieszamy łyżką by wszystkie składniki się połączyły.
Teraz pozostaje nam dogniatanie rękami. Gdy masa ciągle lepi nam się do rąk, lekko podsypujemy mąką by móc swobodnie ugniatać ciasto. - Zwartą masę przekładamy do miski wysmarowanej masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Pora na kruszonkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy ze sobą. Powinny potworzyć nam się małe kuleczki nierównomiernych kształtów. Odstawiamy do lodówki.
- Nasz piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy sobie podłużną foremkę (wysmarowana masłem).
- Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy. Następnie przekładamy do foremki i znów odkładamy na 15 min pod ściereczkę.
Gdy ten czas minie, wykładamy na wierzch truskawki a na nie kruszonkę. - Wkładamy do piekarnika na co najmniej 40 min.
Sprawdzamy czy wierzch ciasta jest rumiany a patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło. Na patyczku nie powinny zostać nam fragmenty ciasta.
Jeśli widzimy że nasze ciasto jest dobre, wyłączamy piekarni i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, pozostawiamy je jeszcze przez 15 min.

