Brownie z orzechami

brownie-z-orzechami

Przepis na pyszne brownie z orzechami włoskimi

na ciepłona szybko

Nie wiem jak dla was, ale moim ulubionym ciastem jest brownie. Rozpływająca się w ustach czekolada mmmmm….
Najbardziej lubię to mokre, które jeszcze się aż rozrywa gdy wkładam na talerz.

Przepis jest bardzo prosty, a w zależności od tego jak długo będziemy trzymać w piekarniku będzie zależało czy nasze brownie będzie suche czy mokre.

SKŁADNIKI:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • pół szklanki cukru
  • masło 1 opakowanie
  • mąka 150/200 g – nie pełna szklanka
  • 4 jajka
  • orzechy włoskie

PRZEPIS:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Na małym ogniu, mieszamy aż do rozpuszczenia, po czym zdejmujemy z palnika.
W misce ucieramy jajka z cukrem aż do uzyskania puszystej konsystencji.
Powoli dodajemy naszą rozpuszczoną czekoladę i dokładnie miksujemy na małych obrotach.
Dodajemy mąkę. Mieszamy łyżką naszą czekoladową masę aż wszystko ładnie się połączy i powstanie pierwszy etap brownie.

Orzechy włoskie siekamy na małe kawałeczki (ewentualnie blendujemy) i dodajemy do ciast.

Całość przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika na ok 20-30 min.
Jeśli chcemy żeby nasze browni było bardziej suche zostawiamy je na ok 40 min.
Ja użyłam do ciasta bardzo dużej blachy, dlatego jest ono bardzo cienkie. Jak wiecie brownie “nie wyrasta”. Jeśli zależy wam na grubszym cieście, użyjcie małej blachy, może być nawet forma od tarty.

brownie-z-orzechami