Bułki drożdżowe

Ciężkie czasy przyszły, w sklepach trudno znaleźć dobre wypieki a jak są to kosztują fortune. Można się ratować własnymi wypiekami! Spróbuj już dzisiaj!

Składniki na ciasto :

1,5 szklanki mąki pszennej (Szymanowskiej)
20 g drożdży
0,5 szklanki mleka
3 jajka
1/3 masła

+ (na sam koniec)
1 jajko (roztrzepane) – do posmarowania ciasta

Składniki Kruszonka :

1/3 Masła bez laktozy
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru

Przygotowanie :

  1. Mleko lekko podgrzewamy aż będzie ciepłe (ale nie wrzątek)
    Do miski wrzucamy drożdże i cukier i ucieramy ze sobą, po czym dodajemy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min pod ściereczką w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie w drugiej misce wrzucamy pozostałe składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn i dokładnie mieszamy łyżką by wszystkie składniki się połączyły.Teraz pozostaje nam dogniatanie rękami. Gdy masa ciągle lepi nam się do rąk, lekko podsypujemy mąką by móc swobodnie ugniatać ciasto.
  3. Gdy mamy już zwartą masę przekładamy ją do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1/1,5 godziny.
  4. Pora na kruszonkę 🙂
    Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy ze sobą. Powinny potworzyć nam się małe kuleczki nierównomiernych kształtów. Odstawiamy do lodówki.Nasz piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy sobie podłużną foremkę (obsypaną mąką)
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na fragmenty. Formujemy kształt bułeczek smarujemy wierzch ciast roztrzepanym jajkiem i obsypujemy kruszonką.
  6. Wkładamy do piekarnika na co najmniej 40 min. Po tym czasie sprawdzamy czy wierzch ciasta jest rumiany a patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło (na patyczku nie powinny zostać nam fragmenty ciasta). Jeśli widzimy że nasze ciasto jest dobre wyłączamy piekarni i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika pozostawiamy je jeszcze  tak przez 15/20 min

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *