Bułki drożdżowe

Przepis na bułki drożdżowe

Ciężkie czasy przyszły, w sklepach trudno znaleźć dobre wypieki a jak są to kosztują fortunę. Można się ratować własnymi wypiekami! Spróbuj już dziś zrobić własnej roboty bułki. Pyszne wypiekane bułeczki, na bazie drożdży. Nie musisz stać w kolejce, na pewno nie zeschną się tak szybko jak bułki odgrzewane ze sklepowej półki, no i ten smak…

Składniki na ciasto do bułek :

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (Szymanowskiej)
  • 20 g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1/3 masła
  • 1 jajko (roztrzepane) – do posmarowania ciasta

Składniki na kruszonkę :

  • 1/3 Masła
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie bułek drożdżowych :

  1. Mleko lekko podgrzewamy aż będzie ciepłe (ale nie wrzątek).
    Do miski wrzucamy drożdże i cukier i ucieramy ze sobą.
    Następnie dodajemy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy.
    Odstawiamy na 15 min pod serwetką w ciepłe miejsce.
  2. W drugą miskę wrzucamy pozostałe składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie mieszamy łyżką by wszystkie składniki się połączyły.
    Teraz pozostaje nam dogniatanie rękami. Gdy masa ciągle lepi nam się do rąk, lekko podsypujemy mąką by móc swobodnie ugniatać ciasto.
  3. Gdy mamy już zwartą masę przekładamy ją do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1/1,5 godziny.
  4. Pora na kruszonkę.
    Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy ze sobą.
    Powinny potworzyć nam się małe kuleczki nierównomiernych kształtów. Odstawiamy do lodówki a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy sobie podłużną foremkę.
  5. Wyrośnięte ciasto na bułki, dzielimy na fragmenty. Formujemy kształt okrągłych bułeczek i smarujemy wierzch  roztrzepanym jajkiem. Na końcu obsypujemy kruszonką.
  6. Wkładamy do piekarnika na co najmniej 40 min. Po tym czasie sprawdzamy czy wierzch ciasta jest rumiany a patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło (na patyczku nie powinny zostać nam fragmenty ciasta). Jeśli widzimy że nasze ciasto jest dobre wyłączamy piekarni i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika pozostawiamy je jeszcze  tak przez 15/20 min

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *