Chałka mocno drożdżowa

Przepis na domowa chałkę. Pyszna, rumiana i mocno  drożdżowa a w dodatku na mleku bez laktozy (masła też można takiego użyć)

Składniki na 2 chałki:

1/3 masła

1/2 szklanki cukru

1 szklanka mleka bez laktozy

2 szklank maki

30 g drożdży

2 żółtka

1 jajko

łyżeczka wody

Kruszonka:

1/3 masła

1/2 szklank cukru

1/2 szklanki maki

Przepis:

Mleko podgrzewamy (ja sprawdzam czy jest ciepłe palcem)

Do miski wrzucamy drożdże i ucieramy z cukrem po czym dodajemy ciepłe mleko.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 15/20 min.

po tym czasie dodajemy masło, makę i żółtka i wmasowujemy łyżka by składniki się połaczyły, a następnie ugniatamy na zbita masę. Gdy ciasto się lepi dodajemy trochę maki (dobrze jest mieć rękę obsypana maka wtedy sie nie przylepia i łatwiej ugniatać)

Przekładamy gotowa masę do wysmarowanej masłem miski i odkładamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (przykrywamy ściereczka)

Teraz pora na kruszonkę:

masło, cukier i makę ugniatamy ze soba. Na końcu dodajemy po łyżecce maki i rozdrabniamy kruszonke na mniejsze części.

Gdy ciasto już nam wyrosło, dzielimy je na 2 części a później każda na 3.

Rozwałkowujemy rękami każda część na ok 30 cm kawałki i zaplatamy w warkocze (pod spód)

Przekładamy na wysypana maka blachę i odkładamy do wyrośnięcia na 20 min. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

gotowe chałki smarujemy roztrzepanym  jajkiem z łyżeczka wody. I wkładamy do piekarnika na ok 40 min. (Aż chałka będzie rumiana)

i gotowe 🙂