Deser chałwowy w kubeczku z pistacjami
Przepis na ten deser, powstał tuż po powrocie z wakacji, gdy miałam okazje zjeść najlepsze Parfait w życiu! Wtedy też powstała idea o stworzeniu przepisu tego cuda samemu, bo nie wiem czy trafi się jeszcze okazja zjeść coś tak dobrego.
Nie wiem jak wy ale ja nie wiedziałam czym jest parfait i musiałam najpierw sprawdzić co podpowie mi wujek google. Zatem Parfait pochodzi z Francji i jest to deser mleczno – jajeczny na bazie śmietanki. Najczęściej się go podaje w kielichu, lub szklance 🙂
Mój przepis nie zawiera mleka, a podaje go w szklaneczce z której najlepiej wyjada się go długą łyżeczką.
Pamiętajcie że pistacje to orzechy a one często są alergenem dla wielu z nas, jeśli chcecie użyć innego składnika, śmiało! Idealnie sprawdzi się też czekolada lub rodzynki 🙂
Składniki :
- 2 żółtka
- śmietanka 36% – 250 g
- cukier (puder) – 3 łyżki stołowe
- chałwa waniliowa i kakaowa – 200 g
Dodatkowo:
- dekoracje : pistacje, maliny
- 2 szklaneczki
Przygotowanie:
Śmietankę ubijamy na zwartą masę, dodajemy chałwę, żółtka i cukier i miksujemy jeszcze raz.
Całość przelewamy do szklaneczek a wierzch dekorujemy malinami, pistacjami lub innymi przygotowanymi przez nas smakołykami 🙂
Odkładamy do lodówki na min 5 h aż masa zgęstnieje. Uwierzcie mi – warto poczekać bo wtedy jest jeszcze lepsze!

