Churros!

Churros z gorącą czekoladą mleczną!

Długo szukałam jak powinny smakować pyszne churros, aż w końcu na jednej z angielskich stron znalazłam informację która całkowicie odmieniła ciasto.
Nie jestem ekspertką od kuchni, jednak gdzieś wyczytała że podobno prawdziwe churros nie zawierają jajek ani mleka.
Niestety nie jadłam churros będąc w Hiszpanii, dopiero na 3 dniowym wypadzie do Krakowa, odwiedzając kawiarnie o nazwie “Tesoro Cafe” natrafiłam na ten przysmak.
Dzielę się zatem dzisiaj z wami moim zdaniem najlepszym przepisem na ten Hiszpański smakołyk który z dodatkiem mlecznej czekolady jest po prostu przepyszny!

To co jest nam potrzebne: rękaw cukierniczy do wyciskania ciasta, najlepiej taki materiałowy z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
Ja swój kupiłam w MAKRO, kosztował sporo ok 30 zł + ok 30 zł końcówki ale było warto. Wiem że w internecie można kupić taniej wraz z końcówkami coś w granicy 20 zł pewnie zależy jakiej firmy.
Nie polecam natomiast plastikowego wyciskacza, przy pierwszym podejściu do churrosów rozrywał mi ciasto, nie można było nim płynnie wycisnąć odpowiedniej długości.

Uwaga! Z tego przepisu wyszło ok 8 – 9 churros ale miałam naprawdę dużą końcówkę rękawa cukierniczego. Przy mniejszej, na pewno wyjdzie wam więcej. Można również podwoić ilość składników dla większej ilości.

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki
  • szklanka zagotowanej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • cukier oraz cynamon – do obtoczenia churrosów po usmażeniu

Będzie nam jeszcze potrzebny olej do smażenia – 2 szklanki (ja smażę na dużej patelni)

Składnik na czekoladkę :

  • pół szklanki śmietanki 36 %
  • 2 mleczne czekolady

Przygotowanie churros:

Gotujemy w rondelku lub czajniku wodę a w między czasie do miski wrzucamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i oliwę.
Gdy woda jest zagotowana odmierzamy jedną szklankę i dolewamy do naszych składników energicznie mieszając.
Powstaje nam dosłownie po chwili mocna zbita masa ciasta. ( nie przejmujemy się że nie ma ładnego kształtu ani konsystencji ważne by nie mała grudek z nierozpuszczoną mąką, dlatego jeśli jakaś nawet mała jeszcze jest, pomieszajmy jeszcze trochę łyżką).

Na patelni rozgrzewamy olej. Ja nauczyłam się sprawdzać czy olej jest odpowiednio nagrzany wkładając do niego drewnianą łyżkę. Jak po chwili tworzą się mini bąbelki wokół niej, znaczy że nasz olej jest już ok. Można oczywiście zastosować technikę z ziemniakiem lub po prostu wrzucić kawałek naszego ciasta.

Przekładamy ciasto do rękawa i mocno wyciskamy  na patelnię na długość ok 10 cm, końcówki odcinamy nożem lub nożyczkami. Gdy się zarumieni to przewracamy na drugi boczek.

Wyciągamy na talerz by tłuszcz trochę obciekł a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Przygotowanie czekolady :

Do małego rondelka wlewamy śmietankę i wrzucamy czekoladę, na małym ogniu mieszając ciągle podgrzewamy składniki aż do rozpuszczenia się czekolady. Następnie przelewamy do mniejszego naczynia.

Gotowe!

Cieszcie się pysznym smakiem i dajcie znać czy wam wyszło 🙂

1 comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *