Przepis na pyszne ciastka czekoladowe z orzechami. Szybkie w przygotowaniu i idealne na przekąskę.
Składniki:
- 1 Paczka masła
- 2 Żółtka
- 1,5 Szklanki mąki
- 1 Torebka cukru waniliowego
- 0,5 Łyżeczki sody oczyszczonej
- Orzechy laskowe
- 3 Łyżki kakao
- ¾ Szklanka cukru
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtka, cukier, kakao, sodę, cukier waniliowy oraz pokrojone na kawałki masło. Wszystko ugniatamy tak długo aż masa ciasta będzie zwarta i nie będzie się rozrywać.
Jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk dodajemy odrobinę mąki.
Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 1 godz.
Wyjęte ciasto rozwałkowujemy i wbijamy w nie pokrojone orzechy a następnie np. za pomocą szklanki wykrawamy okrągły kształt ciastek J
Wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Smacznego!