Kruche ciastka czekoladowe z orzechami

Przepis na pyszne ciastka czekoladowe z orzechami. Szybkie w przygotowaniu i idealne na przekąskę.

Składniki:

  • 1 Paczka masła
  • 2 Żółtka
  • 1,5 Szklanki mąki
  • 1 Torebka cukru waniliowego
  • 0,5 Łyżeczki sody oczyszczonej
  • Orzechy laskowe
  • 3 Łyżki kakao
  • ¾ Szklanka cukru

    Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtka, cukier, kakao, sodę, cukier waniliowy oraz pokrojone na kawałki masło. Wszystko ugniatamy tak długo aż masa ciasta będzie zwarta i nie będzie się rozrywać.
Jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk dodajemy odrobinę mąki.
Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 1 godz.
Wyjęte ciasto rozwałkowujemy i  wbijamy w nie pokrojone orzechy a następnie np. za pomocą szklanki wykrawamy okrągły kształt ciastek J

Wykładamy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *