Ciasto czekoladowe z owocami

Przepis na ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi

na ciepło

Przepis na to ciasto powstał spontanicznie ze świeżych owoców i kakao.
Jest to mój ulubiony typ słodkości. Już jako dziecko uwielbiałam murzynka, a to taka urozmaicona wersja 🙂
Przepis bardzo szybki a o owoce w sezonie w którym wszystkiego jest pod dostatkiem nie trudno.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (Szymanowskiej)
  • 0,5 szklanka mleka (Łaciate)
  • 3 jaja (wielkość L)
  • 0,5 margaryna (Margaryna Kasia)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (Milka)
  • 2 łyżki kakao (z wiatrakiem)
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Owoce:

  • jagody
  • maliny
  • truskawki

Przygotowanie:

Bardzo ważne by wszystkie owoce dokładnie umyć i odstawić na bok by obciekły z wody. Do naszego ciasta będziemy używać tylko jagód, reszta do ozdoby.

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.

W małym rondelku podgrzewamy mleko, margarynę, cukier, kakao i czekoladę. Dokładnie mieszamy na małym ogniu by składniki nie przywarły.

Odkładamy do ostudzenia.

W misce ubijamy jajka z łyżeczką sody, proszku do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy ostudzony rozczyn i dokładnie miksujemy.
Na samym końcu dodajemy mąkę i na małych obrotach wrabiamy w masę tak by wszystko się połączyło bez grudek.

Przekładamy ciasto do okrąglej foremki wysmarowanej masłem.
Na samym końcu dodajemy jagody.

Uwaga!

Owoce muszą być suche! Jeśli chcemy owoce po całości ciasta musimy je dodać przed wyłożeniem ciasta do foremki i lekko wmieszać łyżką. Mi zależało by były na wierzchu.

Ciasto wkładamy do piekarnika na ok 40 min, patyczkiem sprawdzamy czy ciasto upiekło się w środku. Jeśli na patyczku nie zostaje ciasto, można założyć że jest gotowe do jedzenia 🙂

Gdy wyjmiemy nasze ciasto z piekarnika dekorujemy je owocami i już! Gotowe do jedzenia!

P.S Jeśli owoce nie trzymają się na cieście, można najpierw polać ciasto czekoladą (rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej) a dopiero później wyłożyć owoce. Zostawić do zastygnięcia.