Ciasto drożdżowe bez laktozy

Ciasto drożdżowe na produktach bez laktozy

Po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe, a dodatkowo na mleku bez laktozy. Nie ukrywam jak dużym to było wyzwaniem. Strach czy cisto wyjdzie i czy mleko bez laktozy nadaje się do takich wypieków, a przede wszystkim czy nie klapnie i czy będzie smaczne.

Jednak wszystko wyszło perfekcyjnie, dlatego dziele się z wami tym przepisem. Korzystajcie z niego do woli a dodatkowo zobaczciejak ładnie prezentuje się na moim ukochanym zlewie od Kuchinox.

Klikając w poniższy link możecie zobaczyć więcej produktów z ich bogatej oferty, które na pewno poprawią wygląd waszej kuchni i nie tylko 😉



Składniki na ciasto drożdżowe :

1,5 szklanki mąki pszennej (Szymanowskiej)
20 g drożdży
0,5 szklanki mleka bez laktozy
cukier waniliowy
2 jajka
1/3 masła bez laktozy
szczypta soli

+ (na sam koniec)
1 jajko (roztrzepane) – do posmarowania ciasta

Składniki Kruszonka :

1/3 Masła bez laktozy
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru

Przygotowanie :

  1. Mleko lekko podgrzewamy aż będzie ciepłe (ale nie wrzątek)
    Do miski wrzucamy drożdże i cukier i ucieramy ze sobą, po czym dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min pod ściereczką w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie w drugiej misce wrzucamy pozostałe składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn i dokładnie mieszamy łyżką by wszystkie składniki się połączyły.Teraz pozostaje nam dogniatanie rękami. Gdy masa ciągle lepi nam się do rąk, lekko podsypujemy mąką by móc swobodnie ugniatać ciasto.
  3. Gdy mamy już zwartą masę przekładamy ją do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1/1,5 godziny.
  4. Pora na kruszonkę 🙂
    Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy ze sobą. Powinny potworzyć nam się małe kuleczki nierównomiernych kształtów. Odstawiamy do lodówki.Nasz piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy sobie podłużną foremkę (obsypaną mąką)
  5. Wyrośnięte ciasto  jeszcze chwilę ugniatamy po czym przekładamy do foremki i znów odkładamy na 15 min pod ściereczkę.
    Gdy ten czas minie, smarujemy wierzch ciast roztrzepanym jajkiem i obsypujemy kruszonką.
  6. Wkładamy do piekarnika na co najmniej 40 min. Po tym czasie sprawdzamy czy wierzch ciasta jest rumiany a patyczkiem czy ciasto w środku się upiekło (na patyczku nie powinny zostać nam fragmenty ciasta). Jeśli widzimy że nasze ciasto jest dobre wyłączamy piekarni i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika pozostawiamy je jeszcze  tak przez 15/20 min.Po tym czasie ja odstawiam ciasto do ostygnięcia na mój wspaniały zlew od KUCHINOX 🙂

Odwiedźcie ich też na fb :

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *