Ciasto Kinder Bueno

ciasto-kinder-bueno

Przepis na ciasto kinder bueno

długi czas robieniana zimno

Jedna z ciążowych inspiracji a może zachcianek. Jeden z moich ulubionych batoników. Kinder bueno esensja słodyczy, czekolady, kremu orzechowego, chrupkości, poprostu mniam…

Poniżej przepis na wersję ciastową. Może nie aż tak dobrą jak sam batonik, ale jednak pysznaaaaa.

Składniki na spód:

  • Opakowanie ciastek maślanych
  • Opakowanie wafli suchych
  • Kostka masła
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie)

Składniki na krem czekoladowy:

  • Czekolada gorzka
  • Czekolada mleczna
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • Pół szklanki mleka w proszku
  • Pół szklanki cukru pudru

Składniki na krem orzechowy:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • Pół szklanki cukru
  • Pół kostki masła
  • 100 g mielonych orzechów laskowych

Składniki na polewe:

  • Kinder bueno
  • Czekolada gorzka
  • Czekolada mleczna

Przepis:

 Krok 1: Spód

Z Paczki waflów odkładamy 2 a reszte blendujemy lub rozgniatamy na kawałki. Ciastka blendujemy. 

Zblendowane ciasteczka i wafle wrzucamy do miski. Dodajemy mielone orzechy i pokrojone masło i ugniatamy tak by składniki się połączyły.

Połączony spód wykładamy do blachy do pieczenia. Ja używałam kwadratowej ale może być też okrągła. Od wielkości blachy będzie zależało czy ciasto będzie wyższe lub niższe. Ale na nic innego nie wpłynie 😉

Blachę wkładamy do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika na 10-15 min. Po tym czasie wyjmujemy do ostudzenia.

 Krok 2 : krem czekoladowy

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. I odstawiamy do ostygnięcia.

Mascarpone miksujemy ze śmietanką na gładką masę, poczym dodajemy cukier puder i mleko w proszku.

Na końcu dodajemy czekoladę i wszystko miksujemy do połączenia.

Tak przygotowany krem wykładamy jako pierwszą warstwę ciasta i nakrywamy odłożonym wcześniej na bok waflem. Wkładamy do lodówki do momentu przygotowania drugiego kremu.

Krok 3 : Krem orzechowy

Śmietankę, masło i cukier rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku. Gdy składniki się rozpuściły dodajemy  mleko w proszku cały czas mieszając by nie przywarło. Powinna powstać nam gładka masa. Zdejmujemy wówczas z gazu i odstawiamy do ostygnięcia.

Do miski wrzucamy mascarpone, śmietankę i orzechy, miksujemy do połączenia, na końcu dodajemy ostudzony krem z garnka i miksujemy drugi raz.

Nie obawiajcie się że krem wyszedl trochę żadki, zbiegnie się w lodówce pod wpływem temperatury.

Przygotowany krem wykładamy jako kolejną warstwę i też nakrywamy waflem.

Krok 4: Dekoracja

Całość dekorujemy oblewając rozpuszczoną czekoladą i połamanymi wafelkami kinder bueno.

Wkładamy do lodówki na min 5 h. Ale najlepiej smakuje po 12 h jak sie schłodzi a krem odpowiednio zgęstnieje. W innym wypadku ciasto może nam się trochę rozlewać przy krojeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *