Ciasto z galaretką

długi czas robieniana zimno

Przepis na ciasto z galaretką i truskawkami

Po raz pierwszy w mojej karierze robienia ciast, udało mi się zrobić ciasto z galaretką. Zawsze miałam problem z tym że galaretka odpowiednio się nie zbiegła. Prawdopodobnie wynikało to ze zbyt dużej ilości wody.
Postanowiłam zaryzykować, kupiłam galaretki i truskawki i stwierdziłam że najwyższa pora zrobić ciasto tak jak trzeba!

Składniki:

  • 4 średnie jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • galaretka truskawkowa (im więcej galaretek tym większa będzie jej warstwa na cieście)
  • truskawki

Przepis:

Galaretkę zalewamy woda – jednak uwaga! Zmniejszamy ilość wody o 1/4.
Odstawiamy do zastygnięcia. Gdy galaretka będzie się zbiegać, dodajemy owoce.

Nagrzewamy piekarniki do 180 stopni.

Do miski wbijamy jaja i cukier i ubijamy na gładką masę, następnie dodajemy kolejne składniki i wszystko dokładnie ubijamy.
Wykładamy do okrągłej foremki i wstawiamy do piekarnika.

Gdy nasze ciasto jest już gotowe, odstawiamy je do ostygnięcia.
Po tym czasie wylewamy na nie galaretkę i wstawiamy do lodówki.

Uwaga u mnie galaretka zbiegała się ok 1 godziny, gdy widzimy że galaretka jest wciąż bardzo leista lepiej nie ryzykować! Możemy wstawić naszą galaretkę na trochę do lodówki to szybciej się zbiegnie!

Po kilku godzinach, ciasto gotowe ! O to rezultat:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *