Faworki

Sezon na faworki trwa! Możemy kupić gotowy produkt, który nie zawsze jest taki jak oczekujemy lub zrobić swoje, domowe faworki, kruche i pyszne!
Dobór odpowiednich produktów w robieni ciast a w zasadzie czegokolwiek jest niezmiernie istotny.
Gęstość śmietany, odpowiedni typ mąki czy świeże jaja mają ogromy wpływ na nasze wypieki. Dlatego dobrze wiedzieć jakich produktów używamy!
A teraz przepis!

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki (250 gram)
  • kieliszek spirytusu
  • śmietana 18 % (u mnie JOGO) – 5/6 łyżek
  • cukier waniliowy
  • ok. 800 ml. oleju
  • cukier puder do obsypania

Przygotowanie:

Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy po kolei: żółtka, spirytus, śmietanę i cukier waniliowy , następnie ugniatamy ciasto na jednolitą masę.
Gdy ciasto będzie zwarte i nie będzie lepić do rąk, zawijajmy je w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Nie martwimy się jeśli ciasto nadal jest lekko “lepkie” pobyt w lodówce sprawi że będzie on idealnie się rozwałkowywać.

Na patelnię wylewamy nasz olej i podgrzewamy na średnim ogniu.

Wyjmujemy ciasto, dzielimy na 2 części, następnie rozwałkowujemy na blacie na bardzo cienką warstwę.
Kroimy na średniej grubości pasy a potem na mniejsze w którychych robimy na środku nacięcie. Następnie jeden z końców przekładamy przez środek i przeciągamy, by uzyskać pożądany kształt.

Wrzucamy jeden faworek na patelnię z olejem i patrzymy czy nasz faworek rośnie, jeśli tak znaczy to że olej jest dobrze rozgrzany.
Gdy faworek się zarumieni z jednej strony obracamy go np. łyżką na 2 stronę.
Na dobrze rozgrzanym oleju trwa to na prawdę chwilę, więc trzeba pilnować naszych faworków.

Gotowe faworki wyciągamy na talerz i po chwili obsypujemy cukrem pudrem.

Processed with VSCO with c1 preset