Jagodnik

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • paczka masła
  • 3/4 szklanka cukru
  • ok. 4 łyżki zimnej wody
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • Borówki – dwa opakowania po 250 g
  • 4 duże jabłka
  • 0,5 szklanki cukru
  • ok. 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • budyń waniliowy

Przygotowanie:

Piekarnik włączamy na 180 stopni.

Mąkę przesiewamy przez sito, wysypujemy na blat i robimy dziurkę na resztę produktów.
Wbijamy żółtka, dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zwykły, na koniec wkrawamy nierównomiernie masło i zalewamy 4 łyżkami wody.
Całość ugniatamy aż do powstania gęstej masy.*

*Jeśli ciasto podczas ugniatania bardzo klei się do rąk – należy podsypać mąką.

Gotową masę zawinąć np. w folię aluminiową i odstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Jabłka obieramy i kroimy po czym wrzucamy do blendera razem z borówkami. (Jeśli nie mamy blendera ścieramy jabłka na tartce a borówki zostawiamy)
Blendować przez chwilę tak by pozostały małe kawałki owoców.
Przelewamy owoce do garnka dodajemy cukier i budyń, mieszając podgrzewamy aż do zagotowania.
Dodajemy mąki ziemniaczanej tak by “wywar” zgęstniał odstawiamy do ostygnięcia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki,  dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy.
Jedną część układamy na blachę do tarty, tak by wystawała poza brzegi i wylewamy na nią chłodne owoce.
Drugą warstwę kroimy na paski ok 3-4 cm, w zależności od tego jak grube chcemy uzyskać przerwy we wzorze. 🙂
Pokrojone w paski ciasto układamy na wierzchu owoców na całą szerokość, najpierw w jedną stronę, później w drugą, tak by stworzyć szachownicę.

Wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godz. sprawdzając co jakiś czas czy ciasto się zarumieniło.
Powinno mieć jasno złocisty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *