Lava cake

Przepis na pyszne lava cake

Przepis na to ciasto w moim wydaniu jest praktycznie taki sam jak na brownie tylko sposób pieczenia jest inny. Wyższa temperatura a krótszy czas.
Do wykonania lava cake potrzebujecie małe foremki- najlepiej kamienne – w nich ciasto lepiej się piecze. Moje formeki sa z Ikei, ale możecie kupić je zarówno online jak i pewnie w każdym większym sklepie.
Podany przepis starczy na ok 8 porcji lava cake.

Składniki :

  • 2 tabliczki czekolady (jedna mleczna, jedna gorzka)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki maki
  • 2 łyżki kakao

Przepis:

Na małym ogniu rozpuszczamy masło wraz z czekolada w małym rondelku, jak już się rozpuści to dodajemy powoli mleko cały czas mieszajac.

W misce miksyjemy za pomoca miksera jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy make i kakao i dalej miksyjemy, na końcu dodajemy rozpuszczona czekolade i miksujemy wszystko na gładka masę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ciasto przelewamy do wysmarowanych masłem foremek. I wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok 15 min – po włożeniu patyczka – ciasto powinno byc nadal mokre a wierzch spod i boki upieczone.

Gotowe 🙂


Przepis na lava cake
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *