Lava cake

Przepis na pyszne lava cake
Przepis na to ciasto w moim wydaniu jest praktycznie taki sam jak na brownie tylko sposób pieczenia jest inny. Wyższa temperatura a krótszy czas.
Do wykonania lava cake potrzebujecie małe foremki- najlepiej kamienne – w nich ciasto lepiej się piecze. Moje formeki sa z Ikei, ale możecie kupić je zarówno online jak i pewnie w każdym większym sklepie.
Podany przepis starczy na ok 8 porcji lava cake.
Składniki :
- 2 tabliczki czekolady (jedna mleczna, jedna gorzka)
- 0,5 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 1/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki maki
- 2 łyżki kakao
Przepis:
Na małym ogniu rozpuszczamy masło wraz z czekolada w małym rondelku, jak już się rozpuści to dodajemy powoli mleko cały czas mieszajac.
W misce miksyjemy za pomoca miksera jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy make i kakao i dalej miksyjemy, na końcu dodajemy rozpuszczona czekolade i miksujemy wszystko na gładka masę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto przelewamy do wysmarowanych masłem foremek. I wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 15 min – po włożeniu patyczka – ciasto powinno byc nadal mokre a wierzch spod i boki upieczone.
Gotowe 🙂
