Przepis na pyszną tartę z owocami – w sam raz na lato!
Kto z nas nie lubi tarty? Kruchy spód ciasta, puszysty krem i pełno soczystych owoców! Mniam! Jeszcze jak połączymy słodki dół z kwaśnymi owocami, łał! Uwielbiam takie połączenia, a wy ?
Czy wiecie w ogóle z jakiej kuchni wywodzi się tarta?
Otóż tarta wywodzi się z kuchni francuskie, prawdziwa tarta powinna być zrobiona na cieście francuskim lub drożdżowym. Tarta charakteryzuje się bardzo cienkim spodem, który w zasadzie nie powinien nam wyrosnąć.
Może być zrobiona zarówno na słodko, z różnego rodzaju owocami, czekoladą, lub na wytrawnie nawet z mięsem.
My modyfikujemy nasze wypieki, nie dodajemy drożdży a dodajemy masło, jaja, mąkę i cukier.
Składniki:
CIASTO:
- pół kostki masła (ja użyłam osełki)
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
KREM:
- mascarpone 250 g
- mała śmietanka 30 %
- 1/3 szklanki cukru
DEKORACJA:
- Owoce sezonowe
Przygotowanie :
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy jaja, mąkę. Ciasto dokładnie ugniatamy lub miksujemy.
Zwartą masę wkładamy do lodówki na 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 % i rozpoczynamy przygotowanie kremu.
Mascarpone ubijamy ze śmietanką na gładki krem. Wyznacznikiem czy krem jest już dobry jest to czy po odwróceniu miski się nie przemieszcza.
Jeśli krem jest gotowy nie powinien wypadać. Gotowy krem wkładamy do lodówki żeby jeszcze bardziej zgęstniał.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy na nią nasze ciasto z lodówki, dokładnie na spodzie i po brzegach.
Foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika na ok 20-30 min, jak się zarumieni, znaczy że tarta jest gotowa.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
W między czasie myjemy dokładnie nasze owoce, jeśli jest potrzeba kroimy je na mniejsze kawałki. Odstawiamy na chwilę by obciekły z wody.
Gdy nasze ciasto jest już zimne, wykładamy na nie krem i dekorujemy owocami!
I już! Gotowe!
Nie zapomnijcie że ciasto musi być przechowywane w lodówce.


