Letnia tarta z owocami

Składniki:

3/4 masła

1 szklanka mąki

0,5 szklanki cukru

cukier waniliowy (opakowanie)

2 jajka

3 łyżki kakao

krem:

0,5 opakowania (200 g) śmietanki 36%

1 mascarpone

1 Ricotta

0,5 szklanki cukru

+ owoce do dekoracji ( jakie lubicie )

 

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni

wszystkie składniki wrzucamy do miski i ugniatamy na gładką masę aż masło całkowicie rozrobi się z mąką i kakao.

Po wyrobieniu masy zakrywamy talerzem i wkładamy do lodówki na 30 min

Przygotowujemy blachę do tarty i po upływie 30 min wykładamy na nią ciasto dobrze rozprowadzając po spodzie i brzegach.

Wkładamy do piekarnika  na ok 25-30 min. Będziemy widzieć czy ciasto się upiekło.

Po ostygnieciu przygotowujemy krem:

ricotte,mascarpone ubijamy z cukrem następnie dodajemy śmietankę. Jak powstanie gładka masa, wykładamy na ciasto

Całoś dekorujemy owocami 🙂

tarta-z-owocami