Makowiec

Świąteczne ciasto, czyli makowiec z gotowej masy makowej
Jedno z tradycyjnych ciast na Święta Bożego Narodzenia. W wielu domach święta nie mogę się obejść bez makowca.
Osobiście bardzo lobię to ciasto, jedynie nigdy nie przepadałam za rodzynkami. Zawsze jednak można zastąpić rodzynki orzechami i problem się rozwiąże.
Podaje wam dzisiaj prosty przepis, bo na gotowej masie makowej. Jednak jak każdy “szybki” wypiek ma on swoje plusy i minusy.
Musimy naprawdę uważać by nasz mak nie był “za mokry” bo makowiec nam po prostu nie wyjdzie.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki mleka bez laktozy
- 30 g drożdży
- mąka do podsypania
- puszka masy makowej
Polewa lukrowa:
- Cukier puder (szklanka)
- 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- Wałek do rozwałkowania
- Prostokątna foremka
Przygotowanie :
Mleko lekko podgrzewamy aż będzie ciepłe (ale nie wrzątek) Do miski wrzucamy drożdże, cukier i ucieramy ze sobą, po czym dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min pod ściereczką w ciepłe miejsce. Po tym czasie w drugiej misce wrzucamy pozostałe składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn i dokładnie mieszamy łyżką by wszystkie składniki się połączyły. Teraz pozostaje nam dogniatanie rękami. Gdy masa ciągle lepi nam się do rąk, lekko podsypujemy mąką by móc swobodnie ugniatać ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 h.
Gotową masę makowo wyjmujemy do miski. Jeśli jest bardzo mokra musimy ją trochę wysuszyć w garnku na małym gazie. W innym wypadku woda wsiąknie nam w ciasto i środek się nie upiecze. W między czasie ubijamy pianę z białka, do gotowego maku dodajemy białko i lekko wmiksujemy w mak. Odstawiamy do momentu aż przygotujemy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie lub stole na ok 1 – 2 cm grubości. Najlepiej wałkować na kształt prostokąta by ładnie się zwijało. Wykładamy cienką warstwę maku i rozprowadzamy po całości ciasta zostawiając ok 2 cm odstęp na brzegach. Przyszła pora na zwijanie. Rolujemy ciasto od krótszego brzegu, ciasto łatwo się roluje, nie bójmy się że kształt nie jest idealny, ciasto i tak będzie rosło w piekarniku tak jak chce 😉 W końcu ma przede wszystkim smakować !
Przekładamy ciasto do wysypanej mąką foremki i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok 40 min. Teraz przygotowujemy polewę z lukru. Do małej miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy 3 łyżki gorącej wody. Dokładnie mieszamy na gładką masę. Wyjęte z piekarnika ciasto oblewamy dokładnie lukrem i gotowe!
Zlew – KUCHINOX