Przepis na mokre brownie z biała czekolada
Długo szukałam sposobu by brownie wyszło idealnie mokre w środku. Nie lekko, nie zakalec ale idealna konsystencja. No i jest! Przepis na idealnie mokre brownie z pyszna polewa z białej czekolady i sezonowymi owocami.
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady ( ja użyłam jednej gorzkiej, jednej mlecznej)
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 2 tabliczki czekolady białej
- 200 g śmietaniki 36%
- 1,5 szklanki maki
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
Przepis:
W małym rondelu rozpuszczamy czekoladę z masłem, na koniec dodajemy powolutku, cały czas mieszajac mleko i odstawiamy.
W misce miksujemy jaja z cukrem, dodajemy maki i kakao. Nadal miksujemy. Na sam koniec wlewamy rozpuszczona czekolade i miksujemy do uzyskania głdkiej masy.
ciasto przelewamy do form do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 10 min zmniejszamy temperature do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 min.
Patyczek powinien być suchy.
Teraz przygotowujemy polewe z białej czkelady:
w rondelu rozpuszczamy biała czekolade ze śmietanka, cały czas mieszajac.
Gdy tylko masa bedzie gładka, polewamy nia gotowe ciasto a wierzch dekorujemy owocami 🙂

