Mokre Brownie

Przepis na mokre brownie z biała czekolada

Długo szukałam sposobu by brownie wyszło idealnie mokre w środku. Nie lekko, nie zakalec ale idealna konsystencja. No i jest! Przepis na idealnie mokre brownie z pyszna polewa z białej czekolady i sezonowymi owocami.

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady ( ja użyłam jednej gorzkiej, jednej mlecznej)
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 tabliczki czekolady białej
  • 200 g śmietaniki 36%
  • 1,5 szklanki maki
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru

Przepis:

W małym rondelu rozpuszczamy czekoladę z masłem, na koniec dodajemy powolutku, cały czas mieszajac mleko i odstawiamy.
W misce miksujemy jaja z cukrem, dodajemy maki i kakao. Nadal miksujemy. Na sam koniec wlewamy rozpuszczona czekolade i miksujemy do uzyskania głdkiej masy.

ciasto przelewamy do form do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 10 min zmniejszamy temperature do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 min.
Patyczek powinien być suchy.

Teraz przygotowujemy polewe z białej czkelady:

w rondelu rozpuszczamy biała czekolade ze śmietanka, cały czas mieszajac.
Gdy tylko masa bedzie gładka, polewamy nia gotowe ciasto a wierzch dekorujemy owocami 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *