Idealne Pączki smażone na smalcu. Przepis tradycyjny ale dorobiłam dziurke żeby bardziej przypominały donuty amerykańskie. Zdobienie to już tylko nasza fantazja.
Składniki:
- 500 g maki
- 50 g masła
- 40 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1000 g smalcu
Zdobienie:
- Biała czekolada (2 opakowania)
- mleczna czekolada ( 1 opakowanie)
- orzechy (u mnie włoskie)
Co potrzebujemy:
- Miska
- szklanka
- kieliszek (jeśli chcecie zrobić dziurki)
- garnek (do pieczenia)
- sito (do przesiania maki)
- łyżka z dziurkami do odsaczania paczkow
- wałek
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewany, tak by było ciepłe ale nie gorace. Drożdże kruszymy i wrzucamy do miski, dodajemy 5 łyżek cukru i ucieramy, zalewamy ciepłym mlekiem i dodajemy 5 łyżek maki. Mieszamy do połaczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min.
Roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.
Po tym czasie dodajemy make (przesiana przez sito), jaja, cukier, cukier wniliowy i ostudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy łyżka, a później przechodzimy do ugniatania. Ugniatamy tak długo aż ciasto nie będzie lepić się do rak.
gdy już uformujemy ciasto odstawiamy je na godzine.
Po godzinie najlepiej podzielic ciasto na 2 cześci i rozwałkowujemy na ok 1-2 cm grubości, szklanka wycinamy nasze kształty a kieliszkiem dziurki.
W czasie gdy wyrabiamy ciasto, powinniśmy zaczać rozgrzewać smalec.
Żeby sprawdzić jego temperature wrzucamy mały kawałek ciasta. Jak szybko nam brazowieje znaczy że utrzymaliśmy dobra temperature do pieczenia.
wrzucamy nasze paczki i smażymy raz po jednej, raz po drugiej stronie ( nie bujmy się mocno przysmażyć naszych paczków, od tego zależy czy w środku się upieka czy nie).
Gdy już usmażymy wszystkie nasze paczki odstawiamy je do ostygnięcia a w między czasie przygotowujemh nasze zdobienia. Z białej czekolady odkrawamy połowe i siekamy na mini kawałki, to samo robiny z orzechami, reszte czekolady rozpuszczamy w kompieli wodnej. To samo robiny z czekolada mleczna.
Nasymi rozpuszczonymi czekoladami polewany paczki fantazyjnie 🙂 i posypujemy orzechami i czekolada. I gotowe!


