Proste ciasto z porzeczkami

Mówi się że najprostsze rozwiązania są najlepsze i tak też było w tym przypadku. Miałam w domu porzeczki które nie chciałam żeby się zmarnowały i szukałam pomysłu jak je wykorzystać.
Oczywiście pomyślałam żeby zrobić ciasto ale pytanie jakie ?
Odpowiedź: Najprostsze !
Składniki :
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 szklanki cukru
0,5 opakowania masła
250 g porzeczek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarniki do 180 st.
Porzeczki myjemy, obieramy z ogonków i odstawiamy żeby obciekły z wody.
Pozostałe składniki wrzucamy do miski i wszystkie razem miksujemy.
Gdy wyszła nam gładka masa, przelewamy ciasto do podłużnej foremki a na wieszku układamy porzeczki. Ja je troszeczkę przygniotłam łyżką by zanurzyły się lekko w cieście – w innym wypadku by się spiekły na wierzchu.
Wkładamy do piekarnika na 40 min i gotowe!
Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika można je posypać cukrem pudrem gdy trochę ostygnie