Sernik Knoppers

Ciasto:

  • 1 kg sera w kubeczku
  • cukier waniliowy lub aromat
  • 3 białe czekolady
  • 0,5 opakowania mleka w proszku
  • 2 duże opakowania herbatników
  • 0,5 kostki masła

    Dekoracja:

  • 2 lub 3 opakowania gorzkiej czekolady
  • knoppersy

Przygotowanie:

Roztapiamy masło w rondelku, ciastka kruszymy na kawałki i dodajemy do nich roztopione masło, mieszając. Wykładamy do okrągłej formy i ugniatamy tworząc spód.

Do sera wsypujemy mleko, aromat waniliowy i ubijamy na gładką masę. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej po czym dodajemy do składników, solidniej mieszając.
Wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 h.
Rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Knoppersy kroimy na mniejsze kawałki, a jednego całkowicie rozkruszamy na “pył”.
Wylewamy czekoladę na sernik, następnie dekorujemy wedle uznania knoppersami. 🙂
Sernik przechowujemy w lodówce.