Sernik na spodzie z herbatników i orzechów

Sernik na herbatnikach

Po dłuższej przerwie wracam z nowym przepisem. Tym razem połączenie sernika z kruchym spodem. Ciasto bardzo słodkie i szybkie do zrobienia, jednak zdecydowanie nie należy do najtańszych. W standardowej wersji powinniśmy użyć takich składników jak serek philadelphia czy krówki które później przerobimy na masę czekoladową.  Wszystkie składniki mogą być bardzo drogie jednak ja zaproponuje wam możliwie najtańszą wersję 🙂

Składniki:

4 małe paczki herbatników (najtańszych)
2 gorzkie czekolady (Wedel)
0/5 paczki orzechów włoskich
3/4 paczki masła
2 białe czekolady (ja kupiłam najtańsze z lidla)
2 serki light kremowe ( najtańsze z lidla – jako zamiennik dla philadelphi)
1 puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym ( zamiast zwykłych krówek)
200 ml śmietanki 36 %

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Herbatniki kruszymy a orzechy kroimy na drobno ( możemy do tego również użyć blendera)
    Masło rozpuszczamy z 1 paczką gorzkiej czekolady, po czym dodajemy do niego pokruszone herbatniki i orzechy, mieszamy dokładnie.Wykładamy nasz spod na blachę do pieczenia ( ja użyłam spodu do tarty) i wkładamy do piekarnika na 15 min.
  3. Masę krówkową wykładamy do rondelka, dodajemy gorzką czekoladę i na małym ogniu rozpuszczamy, mieszając aż masa będzie gładka.
    Gotową masę wylewamy na wyjęty z piekarnika spód i odstawiamy do wyschnięcia.
  4. W międzyczasie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i odstawiamy by ostygła.
  5. W misce ubijamy śmietankę a gdy będzie sztywna dodajemy serki, a na końcu białą czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką by wszystkie składniki się połączyły.
  6. Gotową masę serową wylewamy na ostygnięte ciasto i dekorujemy owocami.
    Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 h by składniki się zwarły 🙂

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *