Świąteczne ciastka – waniliowe księżyce

Waniliowe księżyce
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka mielonych migdałów
½ szklanki cukru
2 torebki cukru waniliowego
1 masło
3 żółtka
cukier puder do obtoczenia ciastek
+ mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski (masło pokrojone na małe kawałki). Najpierw łyżką wszystkie składniki dokładnie mieszam, później ugniatam ciasto rękami, tak by powstała gładka masa. (Ze względu na mielone migdały ciasto może się lekko „sypać” jeśli natomiast ciasto rozpada się zbyt mocno musimy dodać trochę masła tak by było zwarte)
Gdy ciasto mamy gotowe, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Blat obsypujemy mąką i dzielimy ciasto na kilka mniejszych części. Rolujemy ciasto rękami na długie dość grube wałki, po czym rozcinamy je na odcinki ok 5 cm. I formujemy na kształt księżyca.
Tak przygotowane ciasto przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wkładamy do piekarnika na ok 15-20 min aż ciasteczka się zarumienią.
Gdy ciasteczka wyjmiemy z piekarnika obtaczamy je w cukrze pudrze. Gotowe!
Zlew – KUCHINOX