Świątecznie pierniczki

Świąteczne pierniczki

Składniki na pierniczki :

2 szklanki mąki 0,5 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 2 jajka 0,5 kostki masła 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru waniliowego. + mąka do podsypywania

Dekoracje:

Kolorowe pisaki Cukier puder Ozdoby (kuleczki, posypki itp.)

Dodatkowo:

Wałek do ciasta Foremki do wycinania kształtów Folia spożywcza Papier do pieczenia

Przygotowanie :

Masło z miodem, przyprawą do piernika, kakao i cukrem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Do dużej miski wrzucamy mąkę, jaja, łyżeczkę sody i łyżeczkę cukru waniliowego oraz rozpuszczony wywar.
Wszystko dokładnie mieszamy łyżką a później ugniatamy na gładką masę rękami. Jeśli widzimy że ciasto jest bardzo „tłuste” lub lepi się do rąk musimy dosypać trochę mąki.
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 0,5 h.
W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni oraz obsypujemy blat mąką i przygotowujemy się do wałkowania ciasta. Ciasto najlepiej pokroić na 2 lub 3 części by zajmowało mniej miejsca i lepiej się wałkowało. Ciasto wałkujemy dość cienko by pierniczków było więcej ale na tyle grube by się nie rozrywało.
Z gotowego ciasta wycinamy wzorki i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10-15 min . Po wyjęciu pierniczków musimy trochę odczekać aż ostygną i wtedy możemy je dekorować według uznania.

Zlew – KUCHINOX