Tort piernikowy

Przepis na tort o smaku piernika!

długi czas robienia

Składniki:

  • blaty do tortu lub własnoręcznie robiony biszkopt (przepis wkrótce)
  • pierniczki (ja miałam już swoje wcześniej upieczone, przepis tutaj: Świąteczne pierniczki )
  • przyprawa do piernika
  • 60 ml rumu
  • brzoskwinie w puszcze
  • konfitura porzeczkowa
  • 4 opakowania mascarpone
  • 1 śmietana 36 prc.
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Śmietankę ubijamy na sztywno (tak by po odwróceniu pojemnika nie wypadała), dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwile, następnie za pomocą łyżki dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy, gdy składniki się połączą odstawiamy na chwilę do lodówki.

Odlewamy sok z brzoskwiń i dodajemy do niego rum oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Mieszamy do połączenia.
Łyżką nasączamy pierwszy blat, skrawamy brzoskwinie i układamy nieregularnie, następnie wykładamy na nie przygotowany uprzednio krem oraz skruszamy pierniki.
Kładziemy kolejną warstwę, postępujemy podobnie tylko brzoskwinie zamieniamy na konfiturę porzeczkową.
Ostatnią warstwę dekorujemy wedle uznania, możemy ozdobić pierniczkami, brzoskwiniami lub konfiturą. 😉

Tort przechowujemy w lodówce

Tort